Our journal

De das

Waarom nog een das? De halsdoek bestaat al vele eeuwen, misschien zelfs al een paar millennia, maar over het nut van de das lopen de meningen uiteen. Volgens ons is de das het meest zinloze kledingstuk dat er bestaat. Juist daarom belichaamt zij het toppunt van beschaving en maakt of kraakt het een business outfit of geeft het jeu aan een smart casual verschijning. De das is net als bretels een statement en onderscheid nog steeds de boys from the men. En mits de juiste das en combinatie zorgt het voor extra aandacht voor het gezicht en dus uw woorden.

Oscar Wilde was van mening dat een goed geknoopte das de eerste serieuze stap in het leven is. Toen het leven wat minder serieus werd, in de jaren zestig van de vorige eeuw, wierpen enkele anarchistische geesten de das af. Tegenwoordig is een leven zonder das algemeen geaccepteerd. De Britse ondernemer Richard Branson heeft naar eigen zeggen altijd een schaar in zijn la liggen om mannen met een das te kortwieken. Als u echter nog steeds denkt dat u door het bewust niet dragen van een das een rebel bent, zoals de Zuid-Europese politici Alexis Tsipras en Pablo Iglesias, heeft u er niet veel van begrepen.

Sinds de Revolutie in 1979 zien Iraniërs de das als de ‘zweep van Amerika’, een symbool voor het ‘boze westen’. Als u in dat land zaken wenst te doen (en dat doen steeds meer Nederlanders en Belgen), kunt u uw das beter thuis laten. In de Verenigde Staten kunnen we ons overigens als Europeanen nog een beetje onderscheiden van de Amerikanen. Strepen op een Europese das lopen van linksboven naar rechtsonder en bij een Amerikaanse van rechtsboven naar linksonder. De gestreepte dassen, de regimentals, zijn afkomstig uit het Britse leger of de Britse universiteiten. Een Engelsman zal daarom alleen streepdassen dragen van zijn eigen regiment of vereniging.

Een das is de finishing touch van een goed pak en bestaat uit drie delen: een voor- en achterstaart die verbonden zijn met een middenstuk achter in de nek. Bij mindere dassen is op dit middenstuk bezuinigd, waardoor de das een te dunne knoop oplevert. De zeer dunne, soms gebreide das kent een discrete modieuze revival, maar de klassieke das is nog altijd zo’n 8,5 centimeter breed. Alle delen inclusief de voering zijn schuin op de stof geknipt, waardoor de das goed valt. U herkent de perfecte das aan het ontbreken van een dasspeld. Een goede das, meestal een Engelse of Italiaanse, is zwaar genoeg om op zijn plaats te blijven hangen en behoeft dus niet geketend te worden. De ultieme das is de seven-fold tie. Een dergelijke das wordt met de hand gemaakt uit één stuk zijde. De das wordt in haar karakteristieke vorm gevouwen en bevat drie keer zoveel zijde als een gewone das. Dat resulteert in een prachtige ‘zwaar’ hangende das. De ideale das blinkt niet alleen uit door kleur, materiaal en dessin, maar ook door de juiste proporties. De dasbreedte is bij voorkeur afgestemd op de reversbreedte en de knoopwijze op het type boord van het overhemd: hoe breder de spread, hoe groter de knoop. Een das dient precies op de broekband te vallen. Het dessin van een das is bij voorkeur sober: effen, gestreept of met een bescheiden werkje. Lelies zijn bijvoorbeeld geliefd bij de conservatieve man. Een schaar bij kleermakers.

Vermijd te allen tijde dessins met stripfiguren, golfspelers, fruit en overige geestig bedoelde fröbels. Kies het dessin dat past bij de rest van uw kleding. Voorkom drukkere dessins bij pakken met een verfijnd dessin en streepdassen bij streeppakken. Draag bij een eerste ontmoeting in ieder geval een rustige das. Kies in de winter voor een zijden, wollen of kasjmier das. Een kreukelige of vieze das valt direct op. Een das kan niet gewassen worden, hang een das op, zonder te vouwen. Etensvlekken laat u reinigen bij de stomerij. Bij te grote vlekken zit er niets anders op dan de das aan de wilgen te hangen en te vervangen door een nieuwe. Of belangrijker nog: uw tafelmanieren aan te passen.

De geschiedenis van de das

De exacte historie van de das is onbekend, maar het volgende klinkt aannemelijk. De legers van Xian (210 v. Chr.) en de Romeinse legionairs droegen in koudere gebieden al een doek om de nek. Ook zijn er mummies in Egypte gevonden met een soort van nekdoek, mogelijk een talisman. Het zou nog vele eeuwen duren (tot de Dertigjarige Oorlog in 1618) voordat de das aan haar niet te stuiten opmars begon. In die oorlogszuchtige tijd had ieder regiment zijn eigen patroon als teken van herkenning. Rond 1650 verspreidde de nekmode zich via Kroatische huursoldaten in het Franse leger over Europa en de Amerikaanse kolonies. De das had geen praktische functie meer, maar vooral een decoratieve. De Kroate werd verbasterd tot cravate en krawatte, zoals de das nog steeds heet in respectievelijk Frankrijk en Duitsland. Het Nederlandse woord stropdas komt letterlijk van de strop en gebruikt u vanwege de morbide associatie niet. Eind 18e eeuw droegen de Macaroni’s, de Britse voorlopers van de dandies, kunstig gestrikte doeken om hun nek. De das zoals we die tegenwoordig dragen is voor het eerst gezien rond 1880 bij de roeiclub van Exeter University College. De studenten daar drapeerden de linten van hun strohoed met een eenvoudige dasknoop om hun hals. In de jaren twintig van de vorige eeuw perfectioneerde de Amerikaan Jesse Langsdorf de das door de punten schuin af te knippen en haar uit drie stukken stof te maken.

Dasknopen

De twee meest basale knopen die elke serieuze dassendrager dient te kennen zijn de four-in-hand, voor het eerst gesignaleerd in 1850, nog steeds een graag geziene knoop, en de dubbele Windsor. Die levert de grootste knoop op, zeker als u hem luchtig knoopt. De laatste jaren hebben deze twee klassiekers concurrentie gekregen van de dubbele berliner of de Oxford: twee keer om het korte stuk heen draaien en door de binnenste lus halen. Dassen fascineren niet alleen modehistorici en sociologen. Ook wiskundigen kunnen er geen genoeg van krijgen. Aan het einde van de 20e eeuw ontwikkelden twee Britse fysici een formule waaruit bleek dat er zeker 85 theoretische manieren zijn om een das van normale lengte te knopen. Die theorie hield tien jaar stand, totdat een computationeel wiskundige uit Zweden op een winteravond de film The Matrix Reloaded (2003) zag. In deel twee van die science fiction trilogie draagt de slechterik, de Merovingian, of ook wel The Frenchman, een dubbele en zeer opvallende knoop, die bekend werd onder de naam Trinity.6 De Zweed ging met wat collega’s aan de keukentafel zitten en kwam met een rekenmodel. Als we deze ‘nieuwe’ Trinity meerekenen, zijn er vele duizenden manieren om te knopen, 266.682 om precies te zijn. Of de knopen esthetisch de proef kunnen doorstaan is een ander debat. Een ander voorbeeld van de band tussen wiskunde en dassen is Cédric Villani. Deze beroemde Franse wiskundige draagt al twintig jaar een lavallière, vernoemd naar een maîtresse van Lodewijk xiv en die nog het meest lijkt op een vlinderdas die op een mijn is gestapt.

Zorg dat de das goed aansluit bij de kraag. Mocht u er toch voor kiezen geen das te dragen zorg dan wel dat uw pak niet te formeel is en uw gezicht kleur heeft. Uiteraard puilt uw borsthaar niet uit uw hemd en is een eventueel V-shirt onzichtbaar, een T-shirt ondenkbaar. Laat nooit iemand anders een das voor u kopen, hoe goed de geste ook is bedoeld. De keuze van een das is zeer persoonlijk. Wantrouw een geliefde die onverhoopt wel met een goede das komt aanzetten. Hij of zij houdt er vast een clandestiene minnaar op na met een onberispelijke smaak.

 

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Lees ook onze andere artikelen

Our journal

Lees ook onze andere artikelen

Our journal

Bewust gekleed

Micah Fox is al meer dan 15 jaar klant van NEW TAILOR. Een van de bewuste kopers die voor ons kiest omdat we meedenken met ‘out of the box’ combinaties en stijlen. Micah heeft zijn eigen stijlen die hij afwisselt afhankelijk van zijn stemming en bestemming. Zo kiest hij ook zijn garderobe waarbij hij eenvoudig

Lees verder »

Nieuw trouwmagazine

Heb jij vrienden die binnenkort gaan trouwen? Je hebt ze vast al gewezen op onze mooie (trouw)pakken die we volledig in Utrecht maken of op de Italiaanse soepele verwerking van Carrara. We hebben ons trouwmagazine vernieuwd met veel inspiratie. Help ons en wijs ze op onze service en vertel ze over jouw ervaringen. Weet je

Lees verder »

Een pak is een statement

Een pak vormt (bijna) altijd een statement, zowel voor fashionista’s als voor bewust stijlvolle mannen. Een pak empowert en staat voor schoonheid, professionaliteit en aantrekkelijkheid. Het heeft zijn relevantie nooit verloren. Echter, in veel kantoren lijkt de voorkeur tegenwoordig uit te gaan naar een informelere kledingstijl, met meer pullovers dan pakken. Maar laten we eerlijk

Lees verder »

Bewust gekleed

Micah Fox is al meer dan 15 jaar klant van NEW TAILOR. Een van de bewuste kopers die voor ons kiest omdat we meedenken met ‘out of the box’ combinaties en stijlen. Micah heeft zijn eigen stijlen die hij afwisselt afhankelijk van zijn stemming en bestemming. Zo kiest hij ook zijn garderobe waarbij hij eenvoudig

Lees verder »

Nieuw trouwmagazine

Heb jij vrienden die binnenkort gaan trouwen? Je hebt ze vast al gewezen op onze mooie (trouw)pakken die we volledig in Utrecht maken of op de Italiaanse soepele verwerking van Carrara. We hebben ons trouwmagazine vernieuwd met veel inspiratie. Help ons en wijs ze op onze service en vertel ze over jouw ervaringen. Weet je

Lees verder »
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday