Er is nauwelijks een accessoire dat de zekerheid van een man beter laat zien dan een pochet. Dit heeft betrekking op zowel zijn gevoel voor stijl als op het feit zichzelf bewust te laten zien. En daar houden wij wel van. Eerst de man dan het pak wordt er door versterkt. Omdat het plaatje klopt. Omdat er aandacht aan is besteed. Een onzekere man schrikt er snel voor terug, vindt het truttig, gedoe, te opvallend of te doordacht. Maar dat is nou precies het punt. Bovendien twijfelt hij wanneer en hoe te dragen. De ‘wanneer’-vraag is het gemakkelijkst te beantwoorden. Bij een jasje past een pochet altijd, ook bij een sportief jasje en zeker bij en blazer ook boven een jeans of chino. Zeker nu we minder dassen dragen geeft een pochet extra cachet aan je verschijning. Een wit pochet is bijna altijd goed, maar zeker in slechts een streepje wel wat keurig. Kies vaker voor een gekleurd pocht en stop hem nonchalant in de borstzak.
We denken dat je met vijf zes pochets voor alle gelegenheden de juiste keuze kan maken. Wit voor de formelere momenten, eentje met een gekleurd randje voor wat speelsheid, een donker pochet bij een lichter jasje, een goede streep of ruit met verschillende kleuren en een bedrukt pochet in diverse kleuren. Die leg je dan voor het grijpen in jouw kast zodat je altijd de finishing touch kan geven aan jouw verschijning.
Effen pochet zijn het makkelijkste maar ook fraaie bedrukkingen zoals die van Drake’s of Fox Brothers verrijken jouw outfit. De grap bij een pochet is juist het interessante samenspel met das, overhemd, jasje en de rest van de outfit. Hoe dat het beste kan, moet iedereen voor zichzelf beslissen. De een stemt zijn pochet op de kleur van zijn sokken af, de ander kiest een pochet dat in contrast is met alle andere kleuren en een derde waagt zich misschien wel aan een combinatie van motieven. De kunst van het combineren hangt eenvoudigweg af van het persoonlijke gevoel voor stijl – en van de moed te dragen wat men zelf mooi vindt. Dat hoeft niet automatisch datgene te zijn wat collega’s mooi vinden. Zelfs wanneer vier mensen van mening zijn dat het de juiste combinatie is, zal er een vijfde zijn die het daar niet mee eens is. Maar dat maakt helemaal niet uit. Het is jouw keuze. En je laat zien dat je van de details bent. Complimenten dus voor iedereen die graag experimenteert, want alleen zo kan de klassieke stijl verder ontwikkeld worden en alleen zo kan een stijl zich vormen.
Een goed pochet is met de hand gerold en vastgezet. De kleermaker is daar zo’n zestig minuten aan kwijt. Dat verklaart de relatief hoge prijs voor een lapje stof van veertig bij veertig centimeter. Duw met de vinger het doek door een rondje van duim en wijsvinger, vouw hem dubbel en steek het nonchalant in uw borstzak. Met de punten naar boven gaf je vroeger aan dat je het pochet reeds gebruikt had om uw neus te snuiten. Eventueel kunt u uw pochet ook opvouwen als een enveloppe of als klein streepje boven de borstzak uit laten komen. In Nederland verraadt een corpslid met het dragen van een wit pochet dat hij in Utrecht heeft gestudeerd.
Al 200 jaar produceert het huis Simonnot Godard stoffen voor zakdoeken en pochets. De geweven zakdoek van Simonnot Godard is een uniek authentiek ambachtelijk product, met respect voor de knowhow en de zorg van vroeger. De pochets zijn gemaakt van zeer fijn linnen en katoen en uiteraard met de hand omgerold en vastgezet. De textuur, stevigheid en glans van onze producten zijn ongeëvenaard. Benjamin Simonnot: “We willen van Simonnot Godard een toegewijd en uniek merk maken, met de geest van een familiehuis. Onze zakdoekstoffen worden nog steeds op traditionele wijze in de Vogezen geweven en gemerceriseerd, en ons productieproces is lang maar essentieel voor de ontwikkeling van hoogwaardige en duurzame producten.”
De traditie van het weven van linnen wordt toegeschreven aan Baptiste Cambrésis, die in 1304 via een geheim proces erin slaagde om stoffen te maken “zo fijn en delicaat als een spinnenweb”. De wevers werden “mulquiniers” genoemd. Ze werkten vanuit huis. Door de eeuwen heen hebben ze unieke, fijne linons (cambric) geproduceerd, uitstekende ondersteuning voor kant en borduurwerk. Stap voor stap verving katoen linnen en ontwikkelde de spinner uit Cambrésis een katoenen linnendraad, die gemakkelijker te weven en goedkoper was. In de 20e eeuw was het huis Simonnot Godard zeer succesvol in de productie van katoenen ketting- en inslaglinnen (zak)doeken en pochets. Bij New Tailor vind je een grote collectie van deze exclusieve kleinoden.