Waar een aantal jaar geleden nog vreemd werd opgekeken als mensen hoorden over Nederlandse lokale productie van natuurlijke vezels voor textiel en kleding, en samenwerking tussen ontwerpers en boeren, blijkt dat er nu juist steeds meer aandacht komt voor de Grond tot Garderobe keten, en samenwerkingen daarbinnen. We hadden in Nederland, met name Zeeland, vroeger een grote linnenteelt en dat zie je nu langzamerhand weer terugkomen. En ook het aantal schapenboeren dat bestemmingen zoekt voor de wol en daar zelf invulling aangeeft groeit.
De verbinding van landbouw, voedsel én textiel is van 3-5 september zelfs het hoofdthema van Regenerative Agriculture Summit, waar onder andere ook Reina Ovinge (The Knitwit Stable) zal spreken. Nog niet zo lang geleden ontving Reina ook al een delegatie vanuit het Europees Parlement op haar boerderij en breistudio in Baambrugge. En onlangs bezocht Marieke Spijkerboer (verantwoordelijk voor Circulaire Economie en Leefomgeving bij het ministerie I&W) de boerderij van Joline Jolink in Welsum terwijl de eerste vlasoogst daar op het veld lag te roten, zoals te zien is op de foto hierboven.
Zichtbaarheid van lokale initiatieven zijn essentieel, niet alleen voor een toekomstig klimaat positieve textiel productie en meer respect voor textiel en kleding vanuit het publiek, maar óók om te zorgen dat het politieke klimaat de oplossingen die jullie ontwikkelen zal stimuleren. Op Europees niveau zijn er veel ontwikkelingen. Er wordt gewerkt aan aanscherping van de wet- en regelgeving die moet leiden tot meer duurzaamheid in de textiel en kledingsector. Om goed inzicht te krijgen én te zorgen dat dit nieuwe beleid niet nadelig is voor producenten van natuurlijk textiel in onze regio, werken we samen met partners in de coalitie Make the Label Count. Zij vertegenwoordigen onze stem in Europa, vertalen ingewikkelde beleidstaal in praktische samenvattingen en adviseren ons wanneer we daar gezamenlijk tegen in actie moeten komen. Bekijk een overzicht